همه ما دوست داریم فرزندمان دوستانی داشته باشد. ما می خواهیم آنها خوشحال باشند و مهارت های اجتماعی و ارتباطاتی را ایجاد کنند که در حال حاضر و آینده به آنها کمک کند. گاها برای برخی از کودکان، دوستیابی آسان نیست. این موضوع به ویژه پس از همه گیری کووید-19 بیشتر دیده شده است. به دلیل انزوا و آموزش و مدرسه از راه دور، بسیاری از کودکان مهارت های مورد نیاز برای دوست یابی را یاد نگرفتند یا این مهارت ها کم رنگ شد.
در این مقاله راهکار هایی به والدین برای کمک به کودکان ارایه می دهیم:
از خانه شروع کنید: یادگیری مهارت های ارتباطی
دوست یابی و حفظ آن شامل مهارت هایی است که به بهترین شکل در خانه و با خانواده یاد می گیریند. برخی از آنها عبارتند1 از:
- همدلی
مطمئن شوید که همه افراد خانواده با منصفانه و مهربانانه با یکدیگر رفتار می کنند. گاهی اوقات روی دعوای خواهر و برادری چشم می بندیم. وقتی روز طولانی را سپری می کنیم، احساس حق می کنیم که باید با شریک زندگی مان جدال کنیم. مهم نیست که ما چه می گوییم، فرزندان مان به آنچه انجام می دهیم توجه می کنند.
- کنجکاوی در مورد دیگران
در خانواده عادت کنید که از همدیگر در مورد روز، علایق و افکارشان صحبت کنید.
- مهارت های ارتباطی
این روزها، دستگاه ها(موبایل، کامپیوتر و …) رشد این مهارت ها را به خطر می اندازند. دستگاه ها را خاموش کنید. شام خانوادگی بخورید و با هم صحبت کنید.
- همکاری
به عنوان یک خانواده فعالیت های مشترک انجام دهید، بازی کنید و کارهای خانه را انجام دهید. با هم کار کنید. به فرزندتان کمک کنید تا در مورد نوبتی انجام دادن کارها و ارزش گذاشتن به حرف و کار آدم ها یاد بگیرند.
- تنظیم احساسات
طبیعی است که احساسات شدید داشته باشید. وقتی فرزندتان این کار را می کند، به او کمک کنید راه هایی برای درک احساسات شدید و مدیریت آنها پیدا کند.
- به او بیاموزید که چه زمانی و چگونه عذرخواهی کنید و ببخشید.
به فرزند خود بیاموزید که چگونه برای اشتباهات خود عذرخواهی کند، جبران کند و اشتباهات دیگران را ببخشد. همه این موارد در مورد نحوه صحبت شما و شریک زندگی تان در مورد افراد دیگر در مقابل فرزندانتان نیز صدق می کند!
بیرون از خانه هم الگوی خوبی باشید.
وقتی بیرون از خانه هستید، صمیمی باشید! صحبت کنید، از اطرافیان خود سؤال بپرسید. به کودک خود کمک کنید تا اعتماد به نفس و راهبردهای صحبت با افرادی را که نمی شناسند را بیاموزند.
تعاملات را آسان تر کنید.
مکالمات و تعاملات اگر حول یک علاقه یا فعالیت مشترک سازماندهی شوند، می توانند آسان تر شوند. در اینجا چند راه وجود دارد که والدین می توانند به آنها کمک کنند:
- فرزندتان را در کلاس های آموزشی یا سایر فعالیت هایی که گروهی هستند ثبت نام کنید. مطمئن شوید که این چیزی است که آنها به انجام آن علاقه دارند.
- والدین برخی از همسالان فرزند خود را بشناسید و آن ها را به یک گردش یا غذا دعوت کنید. این میتواند به بچهها این امکان را بدهد که همدیگر را بشناسند و در عین حال مقداری از فشار را از بین ببرند.
- هنگام برنامه ریزی برای بازی، به فعالیت های سرگرم کننده و مشارکتی فکر کنید. مانند: پختن کلوچه، یا رفتن به پارک یا موزه.
مراقب فرزندتان باشید اما نگران و مضطرب نباشید.
در نهایت، فرزند شما باید یاد بگیرد که این کار را انجام دهد و شما هم نمی خواهید او را سرخورده کنید. مگر در این موارد ممکن است نیاز باشد اندکی مداخله کنید:
- اگر بچه ها اصلاً تعامل ندارند، ممکن است بخواهید چند گزینه برای فعالیت ها پیشنهاد دهید. در صورت لزوم نقش تسهیل کننده داشته باشید و دوباره کنار بروید.
- اگر بین بچه ها دعوا یا تنشی وجود دارد، باید وارد عمل شوید و مشخص کنید که چنین رفتاری درست نیست.
اجازه دهید احساس کنند که می توانند افکار و ایده های خود را آشکارا بیان کنند و از آن ها حمایت کنید.
با فرزندتان به طور منظم در مورد روز او، در مورد تعاملاتش، و احساسی که در او ایجاد شده صحبت کنید. بیشتر از اینکه حرف بزنید گوش کنید.مثبت نگر و حامی باشید. به یاد داشته باشید که بخشی از حمایت، درک شخصیت فرزندتان و دیدن دنیا از چشمان اوست. شما نمی توانید فرزندتان را به کسی تبدیل کنید که نیست.
اگر فرزند شما همچنان با دوست یابی مشکل دارد، با مشاوران ما در مجموعه هِدوِی تماس بگیرید.
همه والدین گاهی اوقات به کمک نیاز دارند و گاهی اوقات مشکل بیشتر از چیزی است که به نظر می رسد. این امر به ویژه در کودکانی که دارای ADHD یا تشخیص دیگری باشند می تواند موضوع را چالش برانگیزتر کند.
هدوی
همیار رشد